Rajalta rajalle -vaellus 2016-2019

Työelämän ikeestä päästyäni on virinnyt ajatus vaeltaa itäiseltä kolmen valtakunnan (Suomi, Venäjä, Norja) rajapyykiltä, tunnetummalle Kolmen valtakunnan rajapyykille lännessä. Koska ikää on jo kertynyt ja mukavuudenhalu melko määräävä tekijä, olen ajatellut jakaa tämän arviolta 900 km:n vaelluksen useampaan – arviolta 8-10 etappiin – ja kuljen etapin kerrallaan välillä taukoa pitkäänkin pitäen. Yhden etapin kesto ajallisesti on 1-2 viikkoa. Varaan koko matkan toteuttamiseen 3-5 vuotta joko patikoiden tai hiihtäen eli eri vuodenaikoina, mutta tuskin synkimpänä vuodenaikana eli marras-tammikuussa, kulkien. Etapit toteutan todennäköisesti mielivaltaisessa järjestyksessä kuitenkin niin, että viimeinen etappi päättyy läntiselle Kolmen valtakunnan rajapyykille. Tavoitteena on matkan tekeminen lisäksi edetä ympäröivästä luonnosta ja maisemista nauttien, mutta kuitenkin päämäärätietoisesti.

Rajalta rajalle – pyykiltä pyykille -vaelluksen – vai pitäisikö käyttää monikkoa, koostuuhan reissu useasta yksittäisestä vaelluksesta – suunnittelu tarkentuu sitä mukaa kun etappeja on toteutettu.  Aivan rajan pinnassa ei ole aikomus kulkea, mutta muutamia ääripisteissä on tarkoitus käydä, jotta voin käyttää ilmaisua ’vaellus rajapyykiltä toiselle rajoja vapaamuotoisesti noudatellen’.

Yksin reissaaminen on mukavaa, mutta mukavampaa se on ainakin silloin tällöin pienessä ryhmässä. Jos sinulla heräsi mielenkiinto lähteä mukaan yhdelle tai useammalle etapille, olepa yhteyksissä, niin suunnitellaan, miten saisimme yhdistetyksi intohimomme. Vaellukselleni olen saanut PL:n retkitoimikunnan siunauksen ja niinpä siitä on tarkoitus tiedottaa PL:n sivuilla omatoimiretkinä sitä mukaa kun suunnittelu ja toteutus edistyvät. Tavoitteena on saada aikaiseksi kattava vaelluskertomus Puijon Ladun 80-vuotisjuhliin mennessä.

Toteutuneet etapit:

  • Utsjoki – Sulaoja, elokuu 2016 (kulttuuripatikka)
  • Palojärvi – Tenomuotka – Peera, huhtikuu 2017,
  • ’kulttuuripatikka’ Näätämö – Nuorgam – Vetsikko, elokuu 2017 ja
  • Sulaoja – Angeli, syksy 2018.

Kenties joskus patikoin tai hiihdän seuraavat etapit jompaan kumpaan suuntaan:

  • Nellim – Näätämö, avoin;
  • Kilpisjärvi – Tenomuotka – Halti – Kilpisjärvi (todennäköisesti vain Kilpisjärvi-Halti!), avoin;
  • Angeli – Kalmankaltio, avoin;
  • Kalmankaltio – Pöyrisjärven erämaa – Näkkälä / Galdotieva, kesäkuu 2019, 12-14 pv, vaativa
  • Kilpisjärvi – Kolmen valtakunnan rajapyykki, (tämän minä toteutan!), avoin.

Seuraa omatoimiretkisuunnitelmia!

Vaellusterveisin Pekka Tikkanen

pekka.tikkanen(mjau)ppa.inet.fi

puh. 040 501 0345.

Tässä eräs näkemys vaellusreitistä:

Rajalta_rajalle_kartta-itä3 Rajalta_rajalle_kartta_länsi3

X