PilpanRenki – Timo Tuppurainen

Pilpan alueella tapaa usein miehen, joka näyttää toimivan aktiivisesti erilaisissa puuhissa. Seuraavassa haastattelussa selviää tarkemmmin, mitä mies puuhailee.

Olet Puijon Ladun aktiivinen jäsen. Milloin liityit? Kerrotko, mitkä toiminnot sinua yhdistyksessä kiinnostavat.

Liityin Puijon Latuun vuosituhannen vaihteessa. Otin yhteyttä Martti Rissaseen, koska halusin koota melontaporukan Suomi Meloo -tapahtumaan. Sillä tiellä ollaan vieläkin. Olen toiminut eniten melontapuolen touhussa. Laskin, että olen suunnitellut ja ohjannut noin 100 erilaista melontaretkeä. Päiväretkistä aina viikon mittaisiin retkiin eri puolella Suomea. Erityisesti Vuoksen vesistö on tullut tutuksi. Melontaoppaan tutkinnon suoritin vuonna 2013. Talkoissa olen viihtynyt ja dokumentoinut erilaisia tapahtumia valokuvaamalla.

Olet taitava valokuvaaja. Kerrotko siitä harrastuksestasi.

Kamera on kulkenut aina mukana melontaretkillä. Vasta siirtyminen digiaikaan antoi kuvaamiseen potkua. Samalla kun innostus kuvaamiseen on kasvanut, on ymmärryskin lisääntynyt. Tutuiksi ovat tulleet ISOarvot, syvyysterävyys, sommittelu, POKEpallot jne. Kameran tekniikan ymmärtäminen antaa huimia vaihtoehtoja vaikuttaa kuvan laatuun ja sen kerrontaan. Nykyään kuvaan paljon myös kännykällä parantuneen kuvalaadun vuoksi. Paras kamera taitaa olla se, joka kulkee aina mukana ja on valmis toimintaan tilanteen sattuessa. Someen postaamani kuvat ovat poikkeuksetta jollakin tapaa käsiteltyjä edes kevyesti. Säädän kuvan värisävyjä, kontrastia ja rajaan kuvaa. Senhän voi tehdä suoraan kännykässäkin.

Sinua näkee nykyisin Pilpassa lähes joka päivä. Kerrotko, miksi.

Aloitin TE-toimiston tukeman palkkatukityön vuoden alusta Puijon Ladun palveluksessa. TE-toimisto maksaa palkkani kaikkine sivukuluineen eli työsuhteeni ei rasita lainkaan yhdistyksen kassaa. Työaikani on 4-5 tuntia päivässä arkisin. Työt kestävät vuoden -20 loppuun. Työaika on hyvin joustava ja voin tulla puuhaamaan Pilppaan myös viikonloppuisin. Lähimpänä esimiehenä toimii yhdistyksen puheenjohtaja ja Pilpan isäntä Vesa Karhunen. Vesan kanssa katsotaan, mitä milloinkin puuhastellaan. Olen nimennyt itseni PilpanRengiksi.

Mitä työhösi kuuluu?

Työsopimuksen mukaan kaikenlaiset huolto- ja kunnossapitotyöt eli monipuolisesti kaikkea Pilpan alueen hommia. Normaalisti päivä alkaa laavujen ja ulkohuussin huollolla. Talven ja alkavan kevään aikana olen rakennellut uuden laiturin kävelysillan ja uusinut saunalaiturin kannen penkkeineen. Varastot ovat saaneet uusia hyllyjä ja työpöydän. Pihalla pinoissa ja heittohäkissä olleet halot olen kärrännyt liiterien suojiin. Kevään mittaan takapihalle rakennetaan pari uutta heittohäkkiä haloille. Kesällä nurmikon leikkuu ja halonhakkuu kuuluvat ohjelmaan. Vaikka melontaretkien vetäminen ei virallisesti kuulukaan työnkuvaan,  vahva aikomukseni on ohjata tulevana kesänä viikon retket Saimaalle ja Tenolle. Mikäli korona sen sallii.

Mitä terveisiä haluat antaa jäsenillemme?

Pilpan alue metsineen, järvineen, peltoineen ja rakennuksineen on koko perheen ulkoilupaikka. Sinne on helppo tulla maitse ja vesitse, tietä pitkin tai polkuja tallaten. Pilppa liikuttaa ja palkitsee liikkujan. Kun tulet pihapiiriin ja huomaat työntouhussa Rengin, tule vaihtamaan kuulumisia. Pilpassa tavataan!

Timoa haastatteli Irma Ikonen

X