Pilpan saunalle vesi porakaivosta

Muutostyö lokakuussa 2022.
Vedenotto saunalle Kallavedestä alkoi tuntua epämukavalle ajoittaisten sinileväesiintymien takia. Lisäksi veden humuspitoisuus vaikutti saunan puhtaanapitoon. Edellisenä kesänä tehty porakaivo tuottaa riittävästi vettä myös saunan tarpeisiin. Tulevina kesinä tulee hyötyä myös siten, että kaivon vettä käytetään tasaiseen tahtiin jäsensaunomisten yhteydessä.

Pääsin mukaan toisena talkoopäivänä ja työnä oli laittaa Villen (Viljo Rautiainen) kaverina vesijohtoputken ympärille eriste kylmää vastaan. Aamulla sovittuna aikana Ville oli jo työn touhussa eristepätkiä teippaamassa. Päivän kuluessa muiden työvaiheiden lomassa koko noin 55 metrinen putki tuli eristettyä. Savinen maa yritti imaista kumpparit jalasta kaivannon pohjalla seisoessa. Lisäeristettä Ville laittoi kaivolta tulevan putken ja saunalle menevän putken liitoskohdan päälle, majan kulmalla olevan kulkuväylän kohdalle ja saunan kivijalan luokse kohtaan, josta putki menee pesuhuoneen puolelle. Eristetyn putken päälle laitettiin ensin hienoa hiekkaa ja sitten paikalta kaivettua perusmaata.

Majan sakokaivon kohdalla tuli esiin tarve lisätyölle. Siihen liittyvä kaivu- ja putkihomma jäi muiden sipistelyjen kanssa seuraaviin päiviin. Edellisenä päivänä tehty ojan kaivu oli sujunut hyvin eikä kalliota tullut vastaan. Suurehkoja kiviä kylläkin. Pieneltä näyttävä kaivuri oli napakka työkone ja isotkin kiven järkäleet liikkuivat iloisesti. Kuljettajan taitavaa työtä oli hieno seurata.

Kaivurikaverin lisäksi tarvittiin apuja putki- ja sähkömiehiltä. Mukana oli tietysti latulaistalkoolaisia ja Riitta huolehtimassa, ettei tarvitse tyhjin vatsoin talkoilla. Kohdalleni osuneen päivän keli oli oikein sopiva ulkohommiin.

Kaivannoista nostetut kivet kuskattiin lopuksi metsän reunaan aiemmin vietyjen joukkoon.

Paavo Jaakkola

 

 

X