Laivon erälatu vie lapsuuden hiihtoretken tunnelmiin

Laivon Erälatu (aiempi nimi Joosepin Erälatu) on Laivon saaressa kiertelevä noin 7 km pitkä, hiihtämällä ylläpidetty, latu-ura.

Latu alkaa  saaren eteläpäästä, Kinnulanlahdessa, johon pääsee Niuvanuimarannan P-paikalta hiihtämällä Laivon jäätietä tai oikolatua. Kiertosuunta on vastapäivään. Latu kulkee vaihtelevassa, paikoin vaikeassa, maastossa. Korkeuserot ovat suuret. Ladun kunto vaihtelee ja paikkakin melkein vuosittain. Joskus pärjää latusuksilla, mutta suosituksena on metsäsukset ja isosompaiset sauvat.

Opasteviittoja ei enää ole, ja sinistä tai oranssia merkkausnauhaa vain muutamissa paikoissa. Varsinkin tuiskun jälkeen reittiä on vaikea löytää, ensikertalaisen melkein mahdotonta.  WhatsApp-ryhmässä, Laivon Erälatu, keskustellaan ulkoilusta Laivossa, ladun kunnosta ja sovitaan yhteisistä lumikenkä- tai hiihtoretkistä Laivoon. Ryhmään voi liittyä ottamalla yhteyttä ryhmän ylläpitäjään Tuula Koivukangas, 050 560 6275 tai Ensio Holopainen, 040 019 1053.

Vuoden 2015 avaushiihdolta mukana olleen kommentti:  ”Kiitos ainutkertaisesta luontoretkestä. Aivan samanlainen tunnelma kuin lapsena suksien kanssa rymytessä”.

Kuvia Eräladulta  löydät Kuvagalleriasta  ja Eräladun kartan Latukamera-albumista. ”Latukameraa” aiemmin käytettiin hiihto-olosuhteista tiedottamiseen.

X