Melontaan liittyviä ohjeita

Vajakirja ja tilastointi

Teemme vuosittain tilastoa harrastusmääristä sekä omaa yhdistystämme varten että Suomen Ladulle. Vajakirja on kalustovajan ulkoseinässä vihreässä postilaatikossa olevat kolme kansiota: keskiviikkomelonnat+lauantaimelonnat, melontatapahtumat ja omatoimimelonnat.

Merkkaa vajakirjaan ennen vesille menoa tai tapahtumaan lähtöä yhteystiedot, lähtöaika ja suunniteltu reitti tai kohde. Kun olet palannut, kirjaa paluuaikasi vajakirjaan.

Tämä on myös turvallisuusasia!

Keskiviikkomelonnat ja lauantaimelonnat

Ohjatut melonnat melotaan yleensä Pilpan vajalta lähivesille. Kesä-elokuussa melotaan keskiviikkoisin ja syyskuussa lauantaisin. Tavoitteena on, että melonnalla on mukana kaksi virallista ohjaajaa, mutta tarvittaessa joku kokenut meloja voi myös toimia apuohjaajana.

Mahdolliset peruttavat melonnat ilmoitetaan viikkoa aikaisemmin Puijon Ladun nettisivujen tapahtumakalenterissa ja lisäksi melonnan yhteydessä, melojien sähköpostilistalla ja melojien Facebook-sivulla (Puijon Latu / Melojat).

**Tarkistathan perumistilanteen ennen tuloa Pilppaan!**

Keskiviikko- ja lauantaimelonnat on tarkoitettu ensisijaisesti jäsenille. Ei-jäsenet maksavat melonnastaan kertamaksun, vuonna 2018 10€/henkilö. Puijon Ladun tilinumero on FI31 4108 0010 3558 35, kirjoita viesti -kohtaan: Melontavuokra pvm nimi/nimet. Jäsenille kalusto on näissä melonnoissa käytettävissä veloituksetta.

Keskiviikkoisin voit klo 17 alkaen varata melontapaikan itsellesi kirjoittamalla nimesi vajakirjaan (melontavajan seinustalla postilaatikossa). Keskiviikkomelontojen listassa on lueteltu kaikki seuran kanootit. Voit varata haluamasi kanootin kirjoittamalla nimesi sen kohdalle.

Osallistujien tulee olla uimataitoisia. Mahdollisista melonnan sujumiseen vaikuttavista asioista on aina kerrottava ohjaajalle. Tarvittaessa saat opastusta kaluston valinnassa, jalkatukien säätämisessä, kajakkiin menossa ja melonnassa. Kokematon meloja voi tulla mukaan kaksikkoon kokeneemman kaveriksi. 10 tai yli, mutta alle 18 -vuotias voi osallistua aikuisen mukana, tai jos on jo tuttu (tiedetään, että pärjää), tai jos hänellä on aikuisen lupa.

Melonnan vetäjä voi tarvittaessa jakaa kalustoa uudelleen, jotta kaikille saadaan sopiva kajakki.

Tavoite on, että vesillä ollaan keskiviikkoisin klo 18. Pilppaan palataan reitistä (5-15km) riippuen klo 20 – 22 välillä. Mukaan mahtuu n. 20 melojaa.

- Lauantain retkien aikatauluista ja lähtöpaikoista tiedotetaan erikseen. -

Pukeudu sään mukaan ja ota kanoottiin mukaasi vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet kastumisen varalle sekä evästä ja juotavaa. Pyrimme pitämään maatauon jollakin tulipaikalla, mutta aina se ei ole mahdollista. Silmälasit kiinnitetään esim. kuminauhalla ja kännykät pakataan vesitiiviisti.

Jos haluat tulla autolla oman kanootin kanssa, aja Kolmisopentieltä länteen Kolmisopenranta -tietä Kuopion kaupungin ylläpitämälle Pilpanlahden melontalaiturille ja melo rantaa pohjoiseen päin muutama sata metriä Pilpan majalle. Kirjaa osallistumisesi vajakirjaan, myös kun osallistut melontaan omalla kanootillasi!

Näille melonnoille on yhteyshenkilönä Jouni Palmu, jouni (at) palmu.st, 050 316 1291.

Melontaretket ja melontatapahtumat

Puijon Ladun nettisivuilla tapahtumakalenterissa on viimeisin tieto ja lisäksi tapahtumista voidaan kertoa melojien sähköpostilistalla ja facebook-ryhmässä.

Melontakalenterissa olevat tapahtumat ovat "virallisia" Puijon Ladun tapahtumia ja niissä on voimassa Suomen Ladun vakuutukset. Ko. vakuutusten korvaussummat ovat pienehköt, joten omaa tapaturmavakuutusta kannattaa harkita.

Ilmoittaudu yhteyshenkilölle viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa tai tapahtumailmoituksessa mainittuun päivään mennessä. Ilmoittaudu yhteyshenkilölle, vaikka olisit lähdössä tapahtumaan omalla kalustollasi.

Puijon Ladun järjestämillä retkillä ja melontakalenterin tapahtumissa on yhdistyksen kalusto jäsenten käytettävissä veloituksetta.

Ei-jäsenet maksavat kalustosta kertamaksun, vuonna 2018 10€/henkilö/alkava 24 tuntia. Puijon Ladun tilinumero on FI31 4108 0010 3558 35, kirjoita viesti -kohtaan: Melontavuokra pvm nimi/nimet.

Muilta osin retket ovat yleensä omakustanteisia, esim. polttoainekulut, ruoka ja majoitus.

Kalusto varataan osallistujille ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kursseille ja muiden järjestämiin tapahtumiin on usein osallistumismaksu.

Kallan Melojien kanssa on suullinen "sopimus" siitä, että he voivat osallistua Puijon Ladun melontatapahtumiin ja puijonlatulaiset heidän järjestämiinsä tapahtumiin. Myös näissä voi Puijon Ladun jäsen käyttää Puijon Ladun kalustoa veloituksetta. Muu ohjeistus tulee Kallan Melojilta.

Omatoimimelonnat

Puijon Ladun kalustoa voi vuokrata seuraavin ehdoin omatoimimelontoihin, jos kalusto ei ole varattuna seurakäyttöön.

- Olet maksanut Puijon Ladun jäsenmaksun ko. vuodelle
- Olet todistanut melontataitosi (peruskurssi tms.) ja osaat käsitellä kalustoa asianmukaisesti
- Olet maksanut kaluston kausimaksun tai maksat kertamaksun
- Noudatat turvaohjeita

Melontavajan avaimet

Voit sopia avainvastuuhenkilön, Oiva Huuskosen kanssa, puh. 040 560 6900, melonta-avaimen kuittaamisesta itsellesi, kun täytät yllä olevat ehdot. Melontavajan avain käy myös yläpuomin lukkoon.

Avaimen haltijana sitoudut maksamaan Puijon Ladun vuosittaisen jäsenmaksun lisäksi vuosittaisen kalustovuokran (kausimaksun). Lisäksi sitoudut noudattamaan Pilpantien käyttösääntöjä.

Avain on erikoisavain ja siksi siitä pitää maksaa pantti, mikä palautetaan, kun palautat avaimen. Jos avain häviää, avaimesta pitää lisäksi maksaa maksu, mikä on määritelty avaimen luovutussopimuksessa.

Sovi AINA Janne Martikaisen kanssa, puh. 0400 276 379, useamman päivän retkistä tai jos aiot kuljettaa kanootin pois Pilpasta.

Maksamalla kausimaksun voi meloa kerrallaan kaksi vuorokautta. Jos kertavuokraus kestää yli 2 vuorokautta, on maksu seuraavista vuorokausista 7€/vrk.

Kausimaksu on henkilökohtainen ja se oikeuttaa yhteen melontapaikkaan. Kaksikolla melojat maksavat siis molemmat joko kausimaksun tai kertamaksun. Poikkeukset alla.

- Avokanootilla melontaan riittää yhden henkilön kausi- tai kertamaksu.
- Perheen alle 12-vuotiaat lapset saavat meloa ilman lisämaksua vanhempiensa mukana.

Kausimaksun ja kertamaksun suuruuden päättää Puijon Ladun hallitus. Maksut ovat vuonna 2018:

Kausimaksu 30€/jäsen/vuosi                    Kertamaksu 10€/henkilö/alkava 24 tuntia

Kalustovuokrat maksetaan Puijon Ladun tilille FI31 4108 0010 3558 35. Kausimaksut laskutetaan keväällä. Kertamaksut ja lisämaksut on maksettava viikon kuluessa vuokrauksesta. Maksaessa kirjoita viesti-kohtaan selitys, esim.: "Melontavuokra pvm nimi/nimet".

Jos Puijon Ladun jäsen maksaa kauden aikana kolme kertamaksua, se tulkitaan kausimaksuksi.

Melontakaluston ennakkovaraukset

Täytä ennakkovarauslappu, joita löytyy kalustovajan ovenkarmissa olevasta muovitaskusta. Merkitse kanootin numero, varaaja, yhteystiedot ja aika, joksi haluat varata kanootin. Laita lappu varattavan kanootin säilytyspaikalle.

Kaverimelonnat

Melonta on hyvällä kelillä mukavaa puuhaa. Kuitenkin kylmyys, helle, kova sade, ukkonen,  sankka sumu ja kova tai puuskittainen tuuli voivat tehdä melonnasta hyvinkin haastavaa. Myös veden lämpötila pitää ottaa huomioon.

Jos Puijon Ladun jäsen haluaa käyttää kavereitaan/vieraitaan melomassa, niin

* jäsen saa ottaa korkeintaan kaksi yhdistyksen kanoottia vierailleen
* lähtö Pilpasta ja paluu Pilppaan tapahtuu saman päivän aikana
* merkinnät laitetaan vajakirjaan ennen lähtöä ja palatessa
* jäsen vastaa, että kalustoa käsitellään huolellisesti ja puhdistetaan melonnan jälkeen
* vieras maksaa kaluston kertamaksun, vuonna 2018 10€/henkilö, viikon kuluessa melonnasta
* jäsen vastaa vieraidensa kalustovuokrista, elleivät vieraat hoida maksua
* Puijon Ladun tilinumero on FI31 4108 0010 3558 35, kirjoita viesti -kohtaan: Melontavuokra pvm nimi/nimet

Katospaikat ja jäsenten omien melontavarusteiden säilytys Pilpassa

Kanoottikatos rakennettiin Pilppaan Lauri Lehtisen johdolla v. 2010 ja siinä on nykyisellään paikka 24 kanootille.

Katos on tarkoitettu Puijon Ladun ja Puijon Ladun jäsenten kanoottien säilytykseen. Puijon Latu ei kuitenkaan vastaa säilytyksessä olevista kanooteista.

Mahdolliset kiinnitysvälineet hankkii paikan varaaja itse.

Katospaikat laskutetaan keväällä ja niistä maksetaan kalenterivuosittain hallituksen päättämä maksu, vuonna 2018 30€. Katospaikkaa voi kysyä Merja Örmälältä, 044 290 2600.

Jäsenten omille melontavarusteille pyritään järjestämään säilytyspaikka. Tällä hetkellä säilytyspaikkana toimii kalustovajan päädyssä oleva pieni huone. Kopioitavaa avainta ko. huoneen oveen voi kysyä Merja Örmälältä, 044 290 2600. Avaimen hankkii ja maksaa jäsen itse.

Suurin osa alla olevista on pdf-muodossa.

Puijon Ladun melontakalusto

Melontaretkien vaativuustasot

Pilpasta tehtävien melontaretkien turvallisuussuunnitelma

Suomen melonta- ja soutuliiton Melonnan turvallisuusohje

Safety guidelines for paddling

Melontaopas (animaatio)